I Know What You Did Last Summer (Koszmar minionego lata)
Po obejrzeniu "I Know What You Did Last Summer" z 2025 roku, naszła mnie myśl by przypomnieć sobie pierwszą część z 1997 roku (o tym samym tytule). Pozycja sprzed 28 lat jest dziś w zasadzie kultowa i doczekała się wielu odniesień w kulturze (chociażby w pierwszej części "Scary Movie"). Kilka słów o fabule: czwórka przyjaciół podczas świętowania 4 lipca, potrąca na drodze mężczyznę. Nie informują policji, a ciało wrzucają do morza. Dokładnie rok później otrzymują kartkę z tajemniczym "I Know What You Did Last Summer", wkrótce zaś zaczynają ginąć ludzie. W rolę czwórki przyjaciół wcielają się: Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe oraz Freddie Prinze Jr.
Film ten nie był nigdy zbyt wysoko oceniany, dzisiaj ma w IMDb dosyć skromną notę: 5.8/10 (przy około 175 tysiącach głosów). Ocena ta oddaje w zasadzie to, że choć "I Know What You Did Last Summer" jest kultowy, to nie jest to jakiś wybitny slasher, ale po prostu taki, który był swego czasu niesamowicie popularny (przy budżecie wynoszącym 17 mln dolarów, zarobił ponad 125 mln). Produkcja była także trampoliną dla wielkich karier: Jennifer Love Hewitt czy Sary Michelle Gellar. Rok po premierze tej części, ukazała się kontynuacja "I Still Know What You Did Last Summer", w 2006 roku zaś nie powiązany z główną fabułą film "I'll Always Know What You Did Last Summer". Główną linię fabularną kontynuuje dopiero część z 2025 roku, o takim samym tytule jak pierwsza, jednak nie będąca remake'iem, a kontynuacją, z udziałem między innymi Jennifer Love Hewitt i Freddiego Prinze Jr.
Ocena Civil.pl: 60%
I Know What You Did Last Summer
"I Know What You Did Last Summer" z 2025 roku to czwarta filmowa (bo był jeszcze serial) część franczyzy o tym samym tytule. Wersja z 2025 roku (która miała premierę 18 lipca w USA) stanowi bezpośrednią kontynuację "dwójki" z 1998 roku (pierwsza część debiutowała w 1997). Po drodze był jeszcze film z 2006 roku zatytułowany "I'll Always Know What You Did Last Summer", ale jego fabuła nie łączy się z wydarzeniami z głównej serii. Kilka słów o fabule: piątka przyjaciół: Danica (Madelyn Cline), Ava (Chase Sui Wonders), Milo (Jonah Hauer-King), Teddy (Tyriq Withers) i Stevie (Sarah Pidgeon) doprowadza do nieszczęśliwego wypadku drogowego, w wyniku którego ginie człowiek. Chcąc uniknąć odpowiedzialności, bohaterowie wzywają służby, ale sami oddalają się z miejsca wypadku, nie przyznając się nikomu, że do niego doprowadzili. Następnie wydarzenia przenoszą się do następnego lata: Danica otrzymuje kartkę z tytułowym motywem "I Know What You Did Last Summer", wkrótce zaś, tajemniczy "rybak" rozpoczyna krwawe żniwo. W obsadzie znaleźli się także: Freddie Prinze Jr. oraz Jennifer Love Hewitt, grający te same role co w pierwowzorze z 1997 roku.
Film został raczej chłodno przyjęty przez widzów (5.2/10 w IMDb) oraz krytyków (42% pozytywne noty zagregowane w Rotten Tomatoes). Okazał się jednak umiarkowanym komercyjnym sukcesem: przy budżecie wynoszącym 18 milionów dolarów zarobił 64.7 mln. Ta produkcja jest na swój sposób wyjątkowa: bo sięgając po nią doskonale wiedziałem czego się mogę spodziewać i ... nie rozczarowałem się. Ten horror to typowy slasher, oparty na niezbyt przemyślanej fabule, która stara się mocno nawiązywać do filmu sprzed 28 lat. Na swój sposób unikalne jest też to, że trzon obsady stanowią osoby, których albo nie było na świecie w 1997 roku albo byli wtedy w wieku niemowlęcym, a mimo to "jakoś" odnaleźli się w sequelu tej produkcji. Podsumowując: jeżeli ktoś lubi tę konkretną serię albo slashery, to "I Know What You Did Last Summer" z 2025 roku będzie prawdopodobnie dla niego typowym przedstawicielem tego wąskiego gatunku (moim zdaniem nie jest to ani wybitnie zły lub dobry slasher, po prostu i aż przeciętny). Produkcję można obecnie wypożyczyć w ramach serwisów VOD.
Ocena Civil.pl: 50%